Quiche met spinazie en feta

Hmm, deze quiche met spinazie en feta: zó lekker in deze tijd van het jaar! Zelf maak ik eigenlijk niet vaak quiches terwijl het zo makkelijk is. Ik neem me nu voor om regelmatiger zo’n hartige ‘taart’ te bakken. 

Deze keer koos ik voor een vulling van spinazie, feta en tomaat. Het is een heerlijke combinatie, makkelijk om te maken en ook nog eens erg voedzaam. Iets helemaal anders dan de traditionele quiches zoals de quiche lorraine, maar zéker niet minder lekker, integendeel.

De bodem

Voor de bodem gebruik ik meestal kant en klare hartige taartdeeg, maar je kan natuurlijk ook zelf een quichedeeg maken. 

Bewaren

Als je de quiche niet onmiddellijk serveert kan je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Weliswaar goed verpakt (eventueel per punt) blijft hij in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)..

Foto van Quiche met spinazie, feta en tomaten.

Benodigdheden:

  • 1 rol hartige taartdeeg 

  • 2 tenen knoflook

  • 2 sjalotten

  • 250g spinazie (vers)

  • ½ theelepel komijn

  • 4 eieren

  • 150ml kookroom

  • 150g cherrytomaten

  • 100g feta

  • (75g geraspte kaas)

  • olijfolie, peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Vet de quichevorm in en leg het deeg op de bodem. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek het deeg met bakpapier dat je volledig afdekt met een laag gedroogde, witte bonen. Plaats de vorm 15 minuten in de oven. Deze manier van deeg voorbakken noemt men blind bakken. De witte bonen kan je ook vervangen door rijst of gedroogde kikkererwten.

  3. Terwijl de quiche in de oven staat snipper je de sjalotten en knoflook. Doe een beetje olijfolie in een ruime pan en fruit de sjalotten en de knoflook tot deze glazig zijn.

  4. Voeg daarna handje voor handje de verse spinazie toe tot al de spinazie gaar en geslonken is. Breng vervolgens de spinazie op smaak met komijn, peper en zout. 

  5. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken. Pers er het overtollige vocht uit met je handen.

  1. Doe de eieren en de kookroom in een kom. Mix alles goed met een garde of een vork.

  1. Neem de quichevorm en verwijder het bakpapier en de bonen. Verdeel de spinazie over de bodem. Halveer de cherrytomaten, breek de feta in blokjes en verdeel beide over de spinazie. Giet het eimengsel over het geheel en strooi er eventueel wat geraspte kaas over.

  2. Plaats de quiche in de oven op 190 graden (ongeveer 40-45 minuten) tot het eimengsel gestold is en de quiche goudgeel kleurt.          

  3. Eet smakelijk!

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Volgende
Volgende

Tastea