Vegetarische Köfte
Köfte is een traditioneel lekker gekruid turks gerecht met gehaktballetjes.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals je misschien wel in de gaten hebt, hou ik van gekruid eten met een uitgesproken smaak. Ik ben dan ook dol op gerechten uit alle hoeken van de wereld! 🌍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag maak ik een vegetarische köfte met yoghurt en warme naan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Benodigdheden voor 4 personen:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 uien⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 3 knoflookteentjes ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 rode paprika’s⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 170g volkoren couscous ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2tl baharat ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 4tl gemalen komijnzaad ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 400ml passata⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 60g rozijnen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 300g spinazie⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 20g verse peterselie + munt⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 500g falafel⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 naanbroden ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 100g naturyoghurt⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 8el olijfolie⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 600ml groentenbouillon ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 4tl witte wijnazijn⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Peper en zout⠀⠀⠀
Bereiding:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Kook 600ml water. Snipper de ui, pers de knoflook en snij de paprika in blokjes. Meng de couscous in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg kokend water toe tot de couscous net onder water staat en 10min af.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en paprika 2 min. Voeg de baharat en komijn toe en bak al roerend 30 sec. Voeg vervolgens de passata, rozijnen en het overige kokend water toe. Verkruimel een bouillonblokje boven de pan, dek deze af met deksel en laat 10 min inkoken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Meng ondertussen in een slakom 1/3 van de spinazie. Voeg 4el olijfolie en 4tl wittewijnazijn toe en breng op smaak met peper en zout. Snij de verse peterselie en munt fijn en roer de helft hiervan onder de couscous.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4. Verhit 2el olijfolie in een pan en bak de falafel 3-5min. Haal daarna uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie. Zet de pan terug op het vuur en bak het naanbrood 1-2min aan elke kant.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5. Voeg de overige spinazie toe aan de pan en laat al roerend slinken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
6. Verdeel de couscous over de borden, schep er de saus over en verdeel de falafel. Serveer met de salade, het naanbrood en de yoghurt.