Aardpeersoep met vanille
Ik eet heel graag soep en probeer dan ook regelmatig nieuwe combinaties uit om zo telkens tot een verrassend resultaat te komen. Dit heerlijk soepje is hartverwarmend tijdens deze koude dagen. Daarbij zijn de aardpeer en vanille een match made in heaven!
Aardpeer
Aardpeer is een echte wintergroente en in bij ons volop verkrijgbaar tussen oktober en februari, maar in december zijn ze op hun best. Dit is dus dé maand om met deze groente aan de slag te gaan. Maar wat is aardpeer eigenlijk?
Je raadt het nooit, maar de aardpeer is familie van de zonnebloem. Deze knol wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd en die laatste naam heeft hij gekregen door zijn smaak. Aardperen smaken namelijk licht naar artisjok. Je kunt de knol rauw eten, koken of bakken, maar deze keer koos ik voor een winterse soep.
Benodigdheden:
1 kg aardpeer
1/2 citroen
2 uien
2 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
1,5 el. venkelzaad
1 vanillestokje
50 mL witte wijn
1 L groentebouillon
1 el. zonnebloemolie
100 g grijze garnalen
Ter garnering: truffelolie of lekkere olijfolie
Bereiding:
Schil 850 g aardperen (bewaar 150 g ongeschilde aardpeer voor de chips), snij ze in kleinere stukken en leg ze in een kom water met de uitgeknepen citroen tegen verkleuring.
Snijd de ui en de knoflook fijn en hak het venkelzaad fijn in een vijzel.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui een 5 tal minuten op zacht vuur tot hij zoet en zacht is.
Voeg de knoflook, de laurier, het venkelzaad en de merg uit het vanillestokje toe en roerbak het geheel nog een paar min.
Spoel de aardpeer onder de kraan en voeg toe aan het geheel. Roer alles goed door elkaar en blus af met de witte wijn.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep onafgedekt 35-40 min koken.
Verwijder vervolgens het laurierblad en mix de soep goed door met een staafmixer of blender. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen de oven voor tot 200°C. Boen de ongeschilde aardperen goed schoon, en droog ze met een doek. Snij ze met een mandoline of kaas- schaaf in dunne plakjes en dep weer droog. Doe ze in een kom met een snuf zout en de olie en hussel door elkaar.
Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en gaar zo’n 20 minuten in de oven. Draai de chips tussentijds een keer om.
Schenk de soep in kommen en garneer met aardpeer- chips en garnalen. Druppel er eventueel nog wat truffelolie over.
Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.
-Liefs Nele