Paddenstoelen risotto

Everybody loves risotto, right?

Ik maak niet vaak risotto omdat ik altijd het idee heb dat het heel veel werk is. Eigenlijk valt het reuze mee. Het is een gerecht wat oefening en geduld vraagt.

Telkens wanneer ik het maak, word ik er beter en beter in. Al heb ik het ideale gezonde recept nog niet gevonden of ben ik net niet helemaal tevreden.

Risotto is heerlijk smeuïg comfort food en ideaal tijdens deze koude dagen! Mocht je nog niet weten wat je vanavond gaat eten, dit heerlijke gerecht is makkelijk en snel te maken!


Risottorijst 

Risottorijst is het bekendst uit de Italiaanse keuken, waar de rijst vooral gebruikt wordt voor het gelijknamige gerecht. Risottorijst heeft een ronde korrel die veel vocht kan opnemen zonder stuk te koken. De combinatie van het zetmeelgehalte in de rijst en de hoeveelheid water die het opneemt bepaalt hoe romig of plakkerig de risotto wordt. Vanwege de ietwat kleverige en romige textuur, is risottorijst ook heel geschikt om rijstpudding of andere desserts mee te maken.

 

Ik gebruik het liefste een mengeling van: Cantharellen, Shimeji (beukenzwam) en eekhoorntjesbrood.

Benodigdheden:

  • 1 liter groentenbouillon

  • 3 el olie

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 200g risotto rijst

  • 300g gemengde paddenstoelen

  • Een handje walnoten

  • 5 takjes verse tijm

  • 150ml witte wijn

  • 1 handje verse peterselie

  • 50g geraspte Parmezaanse kaas

 

Bereiding:

  1. Bereid de bouillon zodat je die klaar hebt staan.

  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 4 minuten tot ze glazig zijn.

  3. Hak de paddestoelen in grove stukken en voeg ze toe in de pan. Bak het geheel zo'n 5 minuten. Meestal bak ik de paddenstoelen apart en voeg ik deze pas op het einde toe aan de risotto.

  4. Voeg nu de risotto rijst toe en roer verwarm een minuut of 2 tot de rijst glazig wordt. Voeg de tijm toe en schenk de wijn erbij, roer door tot de wijn is geabsorbeerd door de rijst.

  5. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe: schep telkens 2 tot 3 volle soeplepels bouillon bij de risotto. Roer dan door tot de rijst de bouillon opgenomen heeft. Heraal dit telkens en blijf vooral goed roeren!

  6. Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas en verse peterselie toe.

  7. De risotto moet gaar zijn maar er mag best nog wat beet aan zijn.

  8. Haal de risotto nu van het vuur en laat nog 10 minuten afgedekt staan. Hak ondertussen de walnoten fijn.

  9. Serveer de risotto met eventueel een stukje kabeljauw of griet en bestrooi met de gehakte noten.

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Pannenkoeken met gebakken appeltjes

Volgende
Volgende

Aardpeersoep met vanille