Coquilles met bloemkoolpuree

Dit is zonder twijfel mijn favoriete voorgerecht van 2020! Het is een eenvoudig en toch elegant gerechtje, voor visliefhebbers hét ideale recept om het nieuwjaarsdiner mee te beginnen.
De bloemkoolpuree is fluweelzacht en past goed bij de coquilles waardoor het gerecht er niet alleen feestelijk uitziet, maar ook heerlijk en verfijnd van smaak is.
Doordat de puree geen aardappelen bevat is het voorgerechtje bovendien erg licht.
Het heeft dus alle kenmerken voor een feestelijke start van een bijzondere maaltijd!

Sint-Jacobsvruchten/ coquilles

Het moet gezegd worden: sint-jacobsvruchten zijn een delicatesse. Botermals, sappig en kort gebakken met een krokant korstje smelten ze weg in je mond. Bovendien zijn ze altijd verkrijgbaar. Geen viswinkel in de buurt? Neem dan zeker eens een kijkje in de plaatselijke supermarkt. De kans is groot dat je ze in het vriesvak kan terugvinden.

Diepgevroren coquilles spoel best even af en laat je een dag ontdooien in de koelkast. Dep ze even droog voor je ze in de pan legt.

Bereiding van de bloemkoolpuree:

Voor dit recept heb je ongeveer een halve bloemkool nodig. Het fijne van bloemkoolpuree is dat je de stronk ook prima kan gebruiken. 

Snijd de bloemkool in roosjes en de stronk in grote stukken. Zet een grote pan met water op het vuur en wanneer het kookt voeg je de bloemkool toe. Kook de bloemkool tot het gaar is, ongeveer 5 tot 8 minuten. 

Plaats de bloemkoolroosjes en stukjes in de blender, samen met de melk. Breng het op smaak met zwarte peper en zout. Pureer het tot egaal en serveer direct.

 

Je kan dit recept ook als hoofdgerecht maken. In dit geval kan je 6 coquilles per persoon bereiden en het gerecht eventueel met enkele kroketjes serveren.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 6 stuks Coquilles

  • 2 eetlepels bloemkoolpuree

  • 50 gram grijze garnalen

  • 1 snufje zwarte peper

  • 1 snufje Zout

  • truffelolie

 

Geen fan van garnaaltjes? Je kan ze eventueel vervangen door gebakken spekblokjes. Een heerlijke combinatie!

Bereid als eerste de bloemkoolpuree.

  1. Neem een pat en zet deze op het vuur. Verwarm de pan op een hoog vuur zodat deze goed heet is.

  2. Dep de coquilles voorzichtig af met keukenpapier en kruid ze met wat peper en zout. Leg ze dan in de pan met boter en bak ze mooi goudbruin. Het is belangrijk dat je de coquilles niet langer dan 1,5-2 minuten per kant bakt. Ze zijn namelijk het lekkerste als ze nog een beetje rauw van binnen zijn.

  3. Zodra de coquilles klaar zijn, kan je de bordjes opmaken. Als eerste schep je de eetlepel bloemkoolpuree op het bordje. Daar bovenop plaats je de coquilles en vervolgens strooi je de garnaaltjes over de coquilles en bloemkoolpuree. Besprenkel het geheel met wat truffelolie.

 

Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2021!

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Aardpeersoep met vanille

Volgende
Volgende

Mokka-perencake