Aspergesoep
Krijg jij er ook geen genoeg van? Het aspergeseizoen duurt nog heel even! Dus haal er nog snel in huis en maak deze onwijs lekkere soep. Je kan ze makkelijk zelf maken!
En mocht je ongeschilde asperges kopen, gebruik dan de schillen door de bouillon.
Gooi jij de schillen en kontjes van de asperges ook weg bij het bereiden van asperges? Niet doen! Van dit ‘afval’ kun je namelijk nog een hele lekkere soep maken. Op deze manier gebruik je de asperge van ‘kop tot teen’ en heb je dus ook geen food waste.
Ingrediënten:
1 bussel witte asperges
aspergeschillen*
2 uien
Vetstof (olijfolie)
Garnaaltjes
Verse peterselie
Groentebouillon
Toppings (optioneel): garnaaltjes, peterselie, bieslook
*Als je asperges gaat eten, bewaar dan de schillen om deze soep van te maken. Deze kan je makkelijk bewaren in de vriezer.
Bereiding:
Schil de asperges met een dunschiller. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn). Als je ingevroren aspergeschillen ter beschikking hebt, neem ze er dan bij.
Vul een pot met water (ongeveer een halve liter per persoon) en zet de pot op een matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De vers geschilde asperges hou je opzij, want die hebben we straks nog nodig.
Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
Snij de geschilde asperges middendoor. Hou de helften met de aspergekopjes eraan opzij. De andere stukken asperge snij je grof.
Neem een soepketel of een ruime stoofpot en smelt een beetje vetstof op een matig vuur.
Stoof de stukjes ui en de asperges enkele minuten aan. Roer regelmatig even in de pot en laat de groenten zeker niet kleuren.
Zeeg de aspergebouillon en voeg deze vervolgens beetje bij beetje toe en roer goed door. Breng de soep op smaak met groentebouillon, peper en zout. Mix de soep met een staafmixer of blender goed door.
Verwarm de gladde soep op een zacht vuur en voeg de stukjes verse asperge toe. Laat ze in de soep tot ze beetgaar zijn. Garneer de soep met garnaaltjes, peterselie of een andere topping die je lekker vindt.
Duik jij de keuken in om deze heerlijke lentesoep te maken?
Laat je creatie zien op social media en tag @healthyfoodblogger.nele.
Vind ik leuk!
-Liefs Nele