Ben jij wel eens 'hangry'?
Ken jij dat gevoel dat je krijgt als je te lang niet gegeten hebt en je prikkelbaar wordt van de kleinste dingen. Hangry is een samenvoeging van hungry en angry.
Uit onderzoek blijkt dat ‘being hangry’ onder andere te wijten is aan een te lage bloedsuikerspiegel. Het lichaam krijgt dan te weinig voedingsstoffen zoals glucose. De meeste van onze organen kunnen daar goed mee omgaan, maar onze hersenen hebben glucose nodig om goed te functioneren. Bij een gebrek registreert het een bedreigende situatie en reageert. De één heeft daar dus meer last van dan de ander.
Niet enkel is een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak. Ook zou stress mogelijk een factor zijn die meespeelt. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij wat zorgt voor snellere irritatie. En cortisol wordt dus ook aangemaakt als je een hongergevoel hebt.
Een oplossing die aangereikt wordt is een stap achteruit doen en je gevoelens herkennen…
Daarnaast kan het ook dat je boos bent en troost zoekt in eten. Ook dit valt onder de naam hangry. Heel wat mensen kampen met dit probleem en voelen zich vaak ook schuldig, maar emotie-eten is vaak niet het probleem, maar het gevolg van een probleem.
Stel jezelf de vraag wat de reden, de emotie, was van het emotie-eten. In dit geval is het boosheid.
Nu je de oorzaak weet kun je een passende oplossing zoeken. Zoek een oplossing voor het werkelijke probleem. Wellicht helpt het als je, in dit geval een rondje gaat wandelen om je gedachten op hun plek te krijgen en nadien de reden van je boosheid met iemand uit te praten. Wanneer het probleem aangepakt wordt, is er geen reden meer om je emoties te verdoven met voeding, omdat het oplossen van het werkelijke probleem een positieve invloed heeft op je gevoel. Door bewuster en meer mindfull met je emoties en gedrag om te gaan, kun je je ongewenste gedrag (emotie-eten) ombuigen in wenselijke gedragingen.
Het is aan jou om deze cirkel te doorbreken.
-Liefs Nele