Bloedsinaasappelcake

Gebruik jij wel eens bloedappelsienen in je gerechten? Je kan er namelijk heerlijke bereidingen mee maken, denk aan gebak, sausen, cocktails of een fruitige sorbet. De mooie kleur en unieke smaak zijn ideaal om een bijzondere touch aan je creaties te geven. 

Helaas is de periode waarin ze in de rekken liggen, vrij kort. Ik vraag me af of het korte seizoen van januari tot en met maart niet de reden is dat bloedappelsienen niet echt ingeburgerd raken. Hoog tijd om er dus eens mee aan de slag te gaan! Waarom probeer je bijvoorbeeld deze overheerlijke, omgedraaide cake eens niet?

Bloedsinaasappel of bloedappelsien

De bloedappelsien, in de volksmond ook wel 'wijnappelsien' genoemd, wordt gekenmerkt door oranje vruchtvlees dat donkerroood dooraderd is. Wist je dat naarmate een bloedappelsien rijpt, het vruchtvlees steeds roder wordt tot de hele vrucht uiteindelijk wijnrood is? Als je hem opensnijdt lijkt de bloedsinaasappel te 'bloeden'.

De beste bloedappelsienen zijn afkomstig van Spanje en Italië, vooral Sicilië en Catanië. De combinatie van koude winternachten en een mild klimaat overdag zorgt voor een optimale ontwikkeling van de rode pigmenten in de vruchten.

 

Benodigdheden: 

  • 1 à 2 bloedsinaasappelen

  • 200g tarwemeel

  • 150g plantaardige boter

  • 3 eieren

  • 200g suikervervanger (zùsto)

  • 1tl bakpoeder

  • rasp van 1 citroen

  • 1 eetlepel suiker

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

  2. Vet je cakevorm in en strooi een eetlepel suiker over de bodem en de opstaande kanten.

  3. Was de sinaasappelen even onder de kraan. Snijdt ze daarna in dunne plakjes, dep een beetje droog en rangschik ze over de hele bodem. Plaats ook sommige rechtop rondom rond tegen de zijkant, dat geeft straks een leuk effect.

  4. Klop de boter en de suikervervanger totdat je een romig geheel hebt, voeg dan één voor één de eieren toe en als laatste het tarwemeel.

  5. Verdeel het deeg over je sinaasappelen en zet het geheel in de oven. Bak af in ongeveer 30 à 40 minuten. Gebruik een satéprikker om te testen of het deeg voldoende doorbakken is.

  6. Laat je cake afkoelen en en draai dan voorzichting om.

Eenvoudig, maar super smakelijk! Genieten maar!

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Thaise biefstuksalade

Volgende
Volgende

Valentijn Madeleines