Valentijn Madeleines
Verwen je geliefde en/of jezelf op Valentijnsdag eens met deze heerlijke Ruby Madeleines. Ze zijn niet alleen een plaatje om te zien, ze hebben vooral een heerlijk smeuïge, frisse smaak en zijn bovendien heerlijk luchtig.
Hoewel Franse patisserie me al gauw doet denk aan ingewikkelde recepten en complexe gebakjes, is dat bij deze madeleines absoluut niet het geval. Het beslag is lekker eenvoudig te bereiden en ook het bakken lukt zonder moeite. Toch zijn er voor het maken van madeleines een paar ‘regels’. Ze moeten bijvoorbeeld hun typisch buikje hebben. Ook moet je uitkijken dat je ze niet te lang bakt, dan heb je al snel erg droge cakejes.
Benodigdheden:
150 g tarwemeel
150 g plantaardige boter of olie (bv. Zonnebloemolie)
100 g zoetstof (zùsto)
3 eieren
1 vanillestokje
1 koffielepel bakpoeder
1 (biologische) limoen
1 snuifje zout
Laat de boter smelten in een pot op een zacht vuur.
Neem de kom van de keukenrobot en doe er de zoetstof in samen met een snuifje zout.
Plaats de komop de machine en gebruik de klopper als hulpstuk. Laat de machine rustig draaien terwijl je de eieren één voor één toevoegt.
Verhoog de draaisnelheid en klop het beslag luchtig tot het bleek is geworden.
Laat de machine opnieuw rustig draaien terwijl je er de gesmolten plantaardige boter bij schenkt.
Snijd de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het beslag.
Weeg het tarwemeel af, doe er het bakpoeder bij en voeg dit zevend toe aan het beslag. Laat de machine alles mengen tot een zacht deeg.
Rasp er wat zeste van de limoen bij.
Laat het deeg vervolgens een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 à 210 °C.
Vul de madeleine-vormpjes met porties ter grootte van een eetlepel.
Bak de madeleines zo’n 15 minuten in de hete oven. Controleer of ze perfect gebakken zijn door er even in te prikken met een satéstokje. Zodra er geen deeg meer aan het stokje blijft kleven, zijn ze gaar.
Voor Valentijn wilde ik het net iets zoeter en feestelijker! Daarom smolt ik 100g van de overheerlijke ruby chocolade en dipte ik de madeleines tekens even in de chocolade. Genieten!
Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.
-Liefs Nele