Bloemkoolsoep met blauwe kaas en spek

Bloemkoolsoep met blauwe kaas klinkt misschien in eerste instantie behoorlijk heftig, maar door de zachtheid van de bloemkool zorgen deze ingrediënten voor een heerlijk romige soep met een licht zilte smaak. Een perfecte maaltijd tijdens deze druilerige dagen of een voorgerechtje voor een lekker kerstdiner.

Blauwe kaas

Je houdt ervan of je haat het Als je een échte kaasliefhebber bent, is de blauwe kaas één van de meest uitgesproken soorten in kaasland. Omdat de smaak en geur vaak zo scherp zijn, gaat deze vaak goed samen met een zoete tegenhanger zoals een chutney of rozijnentoast. .De blauwe schimmelkaas komt in allerlei soorten, maten en smaken.

De blauwe schimmel wordt tijdens het proces van het maken van de kaas in poeder- of vloeistof vorm toegevoegd en komt ‘tot leven’ als er zuurstof bij komt. Dat gebeurt bij de meeste blauwe kazen, maar bij andere soorten worden er later kleine ‘gangetjes’ ingeprikt waarin de schimmel kan groeien. Andere blauwe kazen hebben van nature al een schimmel. Wist je al dat hoe langer een kaas rijpt, hoe meer smaak deze krijgt?

 

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 bloemkool

  • 1 grote ui

  • +/- 1,5L groentebouillon

  • 4 plakjes spek

  • 80g blauwe kaas

 

Bereiding:

  1. Snij de ui in grove stukken en stoof een 5 tal minuten aan in wat vetstof.

  2. Haal de groene blaadjes van de bloemkool en haal de roosjes eraf. Snijd het merg van de bloemkool ook in stukken en doe alles mee in de pot. Hou enkele bloemkoolroosjes apart om te gebruiken als garnituur.

  3. Bevochtig alles met de groentebouillon en breng op smaak met zout en witte peper. Laat de bloemkool nu 45 minuten rustig garen onder een deksel. Schep de soep in de blender en mix ze fijn.

  4. Neem een kleine pan en verwarm op een hoog vuur. Bak vervolgens de spek en de overige bloemkoolroosjes kort aan.

  5. Serveerde soep met enkele bloemkoolroosjes en spek en verkruimel hierover de blauwe kaas.

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Boeuf Bourguignon

Volgende
Volgende

Pompoencake