Boeuf Bourguignon
Vandaag deel ik een echte kerstklassieker. Deze heerlijke stoofschotel is het ideale gerecht tijdens het kerstdiner. Het vraagt wat voorbereiding en kost enige tijd om het te maken, maar eens op tafel kan je hiermee thuis echt punten scoren!
De naam verklapt het natuurlijk al. Boeuf Bouruignon komt namelijk uit de Franse Bourgogne-streek. Ik heb begrepen dat dit gerecht ooit ontstaan is bij de arme boeren die op deze wijze de meest taaie stukken rundsvlees smakelijk wisten te maken. Aanvankelijk was het een gerecht voor de armere mensen, maar de dag van vandaag is het een van de meest gewaardeerde culinaire recepten in Frankrijk.
Boeuf Bourguignon is een gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne wijn, bouillon, champignons , uitjes en reepjes spek. Maar er zijn heel wat andere combinaties mogelijk waardoor je in kookboeken en op het internet tal van recepten kan terugvinden. Ik vermoed dat zowat elke Franse familie een geheim familierecept heeft. Wat ze allemaal gemeen hebben, zijnd de twee hoofdingrediënten: liefde en het geduld.
De inspiratie voor dit gerecht haalde ik dit keer uit het magazine ‘Allerhande’ van Albert Heijn.
Ingrediënten voor 4 personen:
600g rundvlees
125 g biologische spekreepjes
1 middelgrote ui
400g winterpeen
1 teen knoflook
1 el tarwebloem
375 ml volle rode wijn
380 ml vleesfond
5 g verse tijm
1 gedroogd laurierblaadje
400 g kastanjechampignons
400 g sjalotten
10 g verse platte peterselie
vetstof
Bereiding:
Dep het vlees droog en snijd in stukken van 4 cm. Bestrooi met peper en zout. Verhit 30 g boter (per 4 personen) in een braadpan en bak het vlees in 2 delen op hoog vuur rondom bruin. Neem het vlees met een tang uit de pan. Bak de spekreepjes in het achtergebleven bakvet op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan.
Snipper ondertussen de ui. Schil de winterpenen en snijd in plakjes van een ½ cm. Plet de knoflook. Voeg ⅕ van de boter toe aan het bakvet in de pan en fruit de ui, peen en knoflook 5 min. op laag vuur. Doe de bloem erbij en laat in 3 min. al roerend gaar en goudbruin worden.
Voeg het vlees, de wijn, fond, takjes tijm en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat dan met de deksel op de pan 2,5 uur op het laagste vuur stoven. Roer af en toe.
Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en halveer de sjalotten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak de sjalot in 5 min. goudbruin. Neem met een tang uit de pan. Bak de champignons in het achtergebleven bakvet in 6 min. rondom bruin.
Haal na 2,5 uur de takjes tijm en het laurierblaadje uit de boeuf bourgignon. Voeg de spekreepjes, sjalot en champignons toe, roer door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof zonder deksel op de pan nog 30 min. zodat de boeuf iets inkookt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de peterselie fijn en strooi erover.
Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2021!
Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.
-Liefs Nele