Mokka-perencake

Tijdens de kerstdagen kan ik ongelooflijk genieten van al het lekkere eten. Maar eens de feesten voorbij wil ik opnieuw wat evenwichtiger en gevarieerder eten. Toch kan ik het proeven van feestelijke gerechten nog niet helemaal loslaten. Daarom ga ik op zoek naar recepten waar ik de twee kan combineren. ‘Gezond genieten’, noem ik dat. Deze mokka-perencake is daar een ideaal voorbeeld van en past perfect bij een kop koffie of thee na een heerlijke winterwandeling.

Zachte structuur

Deze cake is erg zacht van smaak en bovendien heeft hij geen vochtige structuur. Dit laatste probleem herken je waarschijnlijk als je wel eens vruchtencake bakt. De cake wordt vaak wat sompig of te stevig van structuur. De vruchten zakken tijdens het bakproces namelijk naar de bodem van de cake waardoor die nat wordt. Dat doet niet alleen af aan de smaak, het ziet er ook niet uit als je hem versnijdt en presenteert. 

 

Ingrediënten:

  • 300g dadels (ontpit gewicht)

  • 190g volkorenmeel

  • 375ml sterke koffie

  • 1 tl vanille-extract

  • 75g ongezoete plantaardige melk

  • 50g rauw cacaopoeder

  • 1,5 el bakpoeder

  • een mespuntje zout

  • 1,5 peer

 

Deze mokkacake is perfect om te serveren als dessert, bij een high tea of bij de koffie. De cake is heerlijk zacht en door de peer krijgt de cake toch de frisse touch, waardoor de taart niet te zwaar is.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een cakevorm (22 cm op 10 cm) met bakpapier.

  2. Week de dadels een kwartier in de hete koffie. Pureer vervolgens de dadels samen met de melk en het vanille-extract in de foodprocessor.

  3. Meng het meel, de bakpoeder, de cacao en het zout in een grote kom. Voeg de dadelpuree toe en meng kort tot een homogeen, luchtig deeg.

  4. Giet het deeg in de bakvorm. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in dunne plakken. Leg de peer op het beslag en duw ze voor de helft onder.

  5. Bak de cake 45 tot 60 minuten in het midden van de oven of tot een tandenstoker er (zo goed als) schoon uitkomt. Meet niet vlak naast de peer, daar blijft het deeg vochtiger.

  6. Laat de cake eerst in de bakvorm, dan op een rek afkoelen en bewaar hem in een afgesloten doos in de koelkast. Zo blijft hij mooi smeuïg.

 

Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2021!

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Coquilles met bloemkoolpuree

Volgende
Volgende

Boeuf Bourguignon