Een negatief zelfbeeld

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?

Het dagelijks gebruik van sociale media zorgt ervoor dat we meer dan ooit omringd worden door het ‘ideale’ schoonheidsbeeld. Heb jij daar, net als vele anderen, misschien last van? Bedenk dan dat schoonheidsidealen slechts ideaalbeelden zijn. 

De vele plaatjes op Instagram leiden tot verwachtingen die je niet kan waarmaken. Dit zorgt ervoor dat we ons niet mooi genoeg voelen of ons soms zelfs wat beginnen te schamen over ons uiterlijk. Maar hé, stel dat je door een hekel te hebben aan je eigen lichaam het lichaam zou krijgen waarvan je droomt. Zou je het dan al niet lang gehad hebben?

Een negatief zelfbeeld is een probleem waarmee we allemaal weleens rondlopen, maar het kan op termijn in je hoofd ook een gevangenis worden waaruit je niet meer ontsnapt. Ook ik heb met die dwanggedachte lang rondgelopen. De belangrijkste stap om me ervan te bevrijden was om erachter te komen hoe ik aan dat negatief zelfbeeld kwam. Vervolgens heb ik de oorzaak aangepakt en ben me meer bewust geworden van de processen in mijn hoofd. En dan pas kon de verwerking beginnen. 

Bij mij persoonlijk werd mijn negatief zelfbeeld veroorzaakt door wat anderen tegen mij gezegd hadden en door het gevoel dat ze mij o.a. daardoor gegeven hadden. Het kwam daarnaast ook door de druk die mij werd opgelegd door de maatschappij en die ik ervaarde van mensen om me heen. Mijn negatief zelfbeeld werd dus onbewust gecreëerd door mijn omgeving, maar ik was wel zelf degene die mijn negatieve gedachten, meestal onbewust , maar soms ook bewust, hun werk liet doen. 

 

Het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld is helaas vaak (meestal) een langdurig proces. Het is een reis waarbij je in (kleine) stapjes van je lichaam leert houden. Er zijn dagen dat je je goed in je vel voelt en dagen dat je je gedachten en emoties moeilijk onder controle kan houden, maar je kan écht leren om je acties stilaan te beheersen. En dat geeft je kracht! Want zo raak je ook sterk genoeg om de druk van je omgeving met de tijd minder op je te laten wegen.

 

Hoe kan je jouw zelfbeeld veranderen?

1. Geen negatieve gesprekken

Het is belangrijk om geen tot weinig negatieve gesprekken te voeren over je eigen lichaam. Ook al heb je een etentje met vriendinnen en komt het toevallig ter sprake. Probeer het gesprek dan zo te buigen dat je het omzet in een plan. Doe het samen en maak er werk van in plaats van er alleen maar over te klagen.

2. Vind iets positiefs om over jezelf te zeggen

Dit kan heel gek voelen, maar het werkt wel! Stel dat je jezelf hoort klagen over je lichaam (bijvoorbeeld wanneer je in de spiegel kijkt) en je denkt: ‘Argh, mijn benen! Ik haat mijn cellulitis.’ Probeer er op zo’n moment dan juist iets positiefs uit te halen en verander dat in:’…. Maar goed, ik ben dankbaar dat ik met deze benen kan lopen en dat ik er vandaag voor kan kiezen om een wandeling te maken en dat ik mijn benen kan gebruiken.’ Er zijn veel mensen op de wereld die die keuze niet hebben. Jij hebt die keuze wél. Waardeer het.

3. Gebruik post-its

Hang op verschillende plekken in het huis inspirerende en positieve post-its op. En dan vooral op plekken waar je vaak komt. Zodra je negatieve gedachtes hebt, loop dan even naar zo’n plek en kijk even naar wat je hebt opgeschreven. Een gegarandeerde positivity boost!

4. Beperk dingen die je slecht laten voelen

Gevoelig voor tijdschriften, tv en Social Media? Beperk dit dan! Onthoud dat 9/10 keer de dingen die je ziet niet eens echt zijn. Het is niet de realiteit. En dan kan je jezelf wel gaan vergelijken, maar daar schiet je niks mee op. Dat kan enorm lastig zijn, dat snap ik, maar als dit bij jou negatieve gevoelens en/of emoties oproept, volg die personen dan niet of kijk niet meer in dat blad of naar die serie. Let it go.

5. De weegschaal

Jep, daar gaan we weer. Het is logisch, de weegschaal wordt gebruikt als meest gangbare manier om je progressie te tracken, puur omdat het een toegankelijk apparaat is, het is makkelijk en iedereen weet hoe het werkt. Dit klinkt misschien heel logisch, en dat is het ook. Je weet misschien wel dat lichaamsvet de beste manier is om je progressie echt bij te houden, maar dan moet je ook toegang hebben tot de tools en een persoon die alles exact voor je kan meten. Maar voel je aan alles dat je bent afgevallen en wil je dit het liefst ook op de weegschaal zien? Vergeet het maar. Stap er gewoon niet op. Als jij echt bent afgevallen, maar ook aan krachttraining doet (bijvoorbeeld) kan het heel goed zijn dat je zwaarder bent geworden. Stap dan niet op de weegschaal (hoe moeilijk dit ook is) maar kijk in de spiegel en gebruik je kleding als maatstaf.

Ik hoor je misschien al denken: Nele, gaat dit mij serieus helpen? Jazeker, maar het vraagt oefening en heeft tijd nodig!

Vergeet overigens niet wat negatieve gedachten doen met je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Als jij je gedachten positiever weet te krijgen heeft dit ook zeker effect op hoe krachtig jij in de wereld staat!💪🏼 Ik beloof het je, het is het waard!
Probeer het eens en zie wat het met je doet.🧡

- Liefs Nele

Vorige
Vorige

Kaneelbroodjes

Volgende
Volgende

Basisrecept bananenbrood