Kaneelbroodjes
In de categorie waar mag je mij voor wakker maken: kaneelbroodjes!! Jullie hebben misschien al gemerkt dat ik een grote fa ben van kaneel en dat ik dit kruid het liefste van al overal aan toevoeg! Het is daarom misschien wel logisch dat kaneelbroodjes één van mijn favoriete koeken/ gebakjes zijn! Het zijn enorme suikerbommen waar ik ongelofelijke van kan genieten. Maar wist je dat ik ze nooit eerder zelf gebakken heb? Daarom dook ik mijn keuken in om ze zelf eens te proberen en besloot daarbij om de grote hoeveelheden suiker te vervangen door de producten van @Sukrin.nl. Wist je dat zij een vervanger hebben van bruine suiker? Ideaal voor dit recept!
Ik moet eerlijk zijn dat bij de eerste poging mijn broodjes grandioos mislukt waren. Het was iets met gist die niet meer goed was waardoor mijn broodjes niet wilden rijzen. Maar wauw wat een resultaat bij de tweede poging! Als je van bakken houdt is dit een must-try!
De instructies voor dit receptje zijn vrij lang, but that’s a good thing! Ik heb namelijk mijn best gedaan om alles zo uitgebreid en duidelijk mogelijk op te schrijven. Persoonlijk vind ik het rollen van de deeg lap nog de grootste uitdaging, hier komen wel echt skills bij kijken. Niet getreurd dus als geen keukenprinses bent. Je kan ook gebruik maken van kant-en-klaar bladerdeeg.
Ingrediënten:
Voor het deeg
500 gram bloem + extra om te bestuiven
250 ml volle melk, lauw en niet koud!
133 gram Sukrin
85 gram vetstof, op kamertemperatuur
1 ei
1 zakje instant gist (7 gram)
1 theelepel zout
1 theelepel vanille extract
Een snufje kaneel
Voor de vulling
220 gram Sukrin Gold
50 gram vetstof, gesmolten
50 gram gezouten pecannoten, fijngehakt
3 eetlepels kaneel
Voor het glazuur
100 gram Sukrin
100 gram roomkaas, op kamertemperatuur
85 gram vetstof, op kamertemperatuur
75 ml melk
35 gram gezouten pecannoten
Bereiding
Mix in een ruime beslagkom de Sukrin, vetstof, het zout, kaneel, vanille extract en het ei door elkaar. Ik gebruikte hiervoor de normale klopper van mijn keukenmachine.
Vervang de kloppers van je mixer met een deeghaak. Meng de gist door de bloem. Voeg beetje bij beetje de bloem en de lauwe melk toe en meng alles tot een stevig deeg. Mix, zodra alle bloem en melk zijn toegevoegd, nog 5 minuten door op de hoogste stand.
Zet een schone, ruime kom klaar en vet deze in met een klein beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de kom. Dek de kom met het deeg af met keukenfolie, en laat het deeg een uur lang rijzen op een niet te koude plek.
Zet een bakvorm of bakplaat klaar en vet deze in met wat boter of bakspray.
Bestuif je aanrechtblad, deegroller en je handen met bloem. Haal dan het deeg uit de kom en bestuif deze ook met bloem, totdat het deeg niet meer aan je handen of het aanrecht plakt en je het makkelijk kan rollen.
Rol het deeg tot een vierkante lap van 40 bij 50 centimeter.
Besmeer de deeglap met een bakkwastje met de gesmolten boter. Het kan zijn dat je wat boter overhoud.
8. Meng in een aparte kom de Sukrin Gold met de kaneel (zie het ingrediëntenkopje ‘vulling’), en strooi het gelijkmatig over het deeg. Verdeel hierna de pecannootjes erover.
9. Rol het deeg op langs de breedste kant voorzichtig maar stevig op tot een rol.
10. Snijd het opgerolde deeg in 12 stukken. Ik haal dezelf altijd de uiteindes eraf, omdat die vaak niet helemaal goed rond zijn. Deze bakte ik apart mee. Plaats de rolls liggend in de bakvorm met 1 a 2 centimeter ruimte tussen elk stuk.
11. Bedek de bakvorm met keukenfolie en laat het deeg 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
12. Verwijder het folie en bak de cinnamon rolls in 20 minuten gaar, op 175 graden. Let tegen het einde op dat de broodjes niet te bruin worden. Mocht dit snel gaan, bedek de vorm dan losjes met wat aluminiumfolie.
13.Voor het glazuur: Hak de nootjes in kleine stukken. Mix de roomkaas, boter, en het poedersuiker met een vork door elkaar (zie het kopje ‘glazuur’ voor de hoeveelheden). Giet het mengsel over de kaneelbroodjes zodra deze 5 minuten uit de oven zijn. Strooi de pecannootjes bovenop.
Broodjes op de bakplaat of in een bakvorm?
Je kan de kaneelbroodjes op twee manieren maken. Je kan er voor kiezen om ze in een bakvorm te bakken. Op deze manier liggen alle broodjes dicht tegen elkaar en blijven de broodjes iets smeuïger van binnen. Indien je ze op de bakplaat bakt en ruimte tussen de broodjes voorziet, zullen de broodjes langs de buitenkant iets knapperiger zijn. Omdat het de eerste keer was dat ik dit recept uitprobeerde her ik voor beide opties gekozen. Let wel op dat je de broodjes op de bakplaat op tijd uit de oven haalt anders worden ze te krokant!
Duik jij de keuken in om deze heerlijke zoete broodjes te maken?
Laat je creatie zien op social media en tag @healthyfoodblogger.nele
Vind ik leuk!
-Liefs Nele