Kabeljauwballetjes in bieslooksaus en gepekelde sjalot

Zalig zijn ze, deze visballetjes met een frisse toets. Lekker knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht en en smaakvol vanbinnen!

Ik kwam dit recept een tijdje geleden tegen op de blog van @elienscuisine en was enorm benieuwd naar de smaken. Visballetjes met een fris sausje in combinatie met gepekelde sjalot? Dat moest ik proberen!

Zoals @elienscuisine vermeld kan je het doordeweeks als maaltijd eten of kan je het serveren als voorgerecht of hapje. Ik koos om het te combineren met een luchtige puree. En wauw wat een verrassing was dit! 

De zoet-zurige smaak van de gepekelde sjalot is de perfecte combinatie met de zachte smaak van de balletjes en het frisse bieslooksausje.

Op het eerste zicht lijkt het heel wat werk, maar niets is minder waar. Dit heerlijk gerechtje tover je in 1,2,3 op tafel!

Het is zeker het proberen zeker waart en het is een ideaal gerechtje om tijdens deze mooie lente te serveren als er gasten zijn.

 

Tip: Ik maak vaak een extra hoeveelheid van de gepekelde sjalot zodat ik deze kan bewaren voor andere gerechten.

Benodigdheden (4 personen)

  • 2 sjalotten

  • 1tl zeste van citroen

  • 500gr kabeljauwfilet

  • 1el fijngehakte peterselie

  • 1el fijngehakte bieslook

  • 1tl chilivlokken

  • 100gr panko (of paneermeel)

  • 500ml bruiswater

  • 300gr zelfrijzend bakmeel

  • 2 eieren

  • Zout

  • Zonnebloemolie

Benodigdheden puree (4 personen):

  • 800g aardappelen

  • 150ml melk

  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook

  • zout

 

Tip: De visballetjes en de gepekelde sjalot kan je makkelijk een dag op voorhand maken. Dek de balletjes goed af en bewaar een nachtje in de koelkast.

Benodigdheden gepekelde sjalot

  • 2 sjalotten

  • 150ml appelazijn

  • 1el suiker of zoetstof

  • 5 peperbolletjes

Benodigdheden beoslooksaus

  • 150gr ricotta

  • 150gr griekse yoghurt

  • 2el fijngehakte peterselie

  • 2el fijngehakte bieslook

  • 1el citroensap


Bereiding:

Begin met he maken van de gepekelde sjalot.

  1. Pel de 2 sjalotten en snij in dunne ringen.

  2. Voeg de appelazijn, de suiker, 1,5 theelepel zout en de peperkorrels samen in een kookpotje en verwarm tot dat de suiker en het zout kan opgelost is.

  3. Doe de sjalot in een glazen bokaal en giet er vervolgens de sjalot over.

Het bieslooksausje.

Doe de ricotta, yoghurt, peterselie, bieslook, citroensap, peper en zout in een blender en mix tot een gladde saus. Bewaar in de koelkast.

 

De Kabeljauwballetjes en puree

  1. Pel de sjalotten en hak in fijne stukjes.

  2. Verhit in een stoofpotje een scheutje olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig. Roer regelmatig zodat de sjalot niet te bruin wordt. Haal vervolgens van het vuur en laat afkoelen.

  3. Snij de kabeljauwfilets in blokjes en doe in een blender/foodprocessor en hak tot je de textuur van gehakt krijgt.

  4. Voeg de gestoofde sjalotten toe samen met de zeste van citroen, peterselie, bieslook, chilivlokken en 10gr panko. Mix het geheel even kort.

  5. Rol vervolgens balletjes van dit mengsel en zet voor minstens 30min in de koelkast.

  6. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.

  7. Voeg een beetje melk en de fijngehakte bieslook toe aan de aardappelen en pureer tot een gladde massa. Beng op smaak met peper en zout.

  8. Verhit vlak voor het serveren een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een diepe pan.

  9. Neem terwijl de olie warm wordt 3 kommetjes. Kluts in het eerste kommetje de eieren los. Doe in het tweede kommetje de 90gr panko en meng in het derde kommetje het zelfrijzend bakmeel en het bruiswater met een snuifje zout tot een mooi papje.

  10. Haal tot slot de visballetjes één voor één eerst door het ei dan door de panko en als laatste door het papje van bloem. Leg vervolgens voorzichtig in de hete olie en bak ze 2 à 3 minuten mooi goudbruin.

  11. Eenmaal gebakken, haal uit de olie, laat even uitlekken en serveer direct met de puree, het kruidensausje en de gepekelde sjalot.

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Plaattaart met asperges en gerookte zalm

Volgende
Volgende

Smoothiebowl met mango, banaan en gember