Plaattaart met asperges en gerookte zalm

Het aspergeseizoen loopt bijna op zijn einde, maar ik kan er nog geen genoeg van krijgen! Ik zie ze nog dagelijks in de winkel en kraampjes langs de kant van de weg.

Daarom ging ik er opnieuw mee aan de slag en koos ik ervoor om het klassieke recept van asperges op Vlaamse wijze een andere toets te geven en een plaattaart te maken.

 

Witte goud

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En terecht. Want de groente schittert niet alleen door een grandioze smaak en een smetteloos gaaf uitzicht, maar ook door haar gezonde voedingswaarde.
Het aspergeseizoen is kort en precies daarom is het kwestie volop te genieten van deze aparte groente die voor een culinair hoogtepunt zorgt tijdens het voorjaar.

 

Asperges op zijn Vlaams

Wist je dat Asperges à la Flamande: l van de 10 meest geliefde gerechten is in België?

Asperges op Vlaamse wijze is een Belgische klassieker waarbij de gaar gekookte asperges overgoten worden met een botersaus met fijngehakte, hardgekookte eieren en verse peterselie. Daarna fijngesneden hardgekookt ei en peterselie erbij, kruiden met peper, zout en muskaatnoot en serveren bovenop de asperges.

Voor dit recept gaf ik een kleine twist aan de Vlaamse traditie en ging ik aan de slag met bladerdeeg.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 rol vers bladerdeeg (rechthoek

  • 800g witte asperges

  • 200g crème fraîche

  • handje verse peterselie

  • handje verse dille

  • 4 eieren

  • 200g gerookte zalm

  • peper en zout

 

Bereiding:

  1. Schil de asperges en kook ze voor ongeveer 5 minuten. Laat de asperges uitlekken en dep ze droog.

  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Haal de rol bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

  3. Hak de peterselie en dille fijn. Meng dit met de crème fraîche en breng op smaak met wat peper en zout.

  4. Rol nu het deeg uit op de bakplaat. Snijd het deeg 1 cm van de rand iets in met de achterkant van een mes. Niet helemaal door het deeg heen snijden, maar alleen even inkepen. Dit zorgt ervoor dat de randjes van het deeg mooi omhoog gaan staan. Om te voorkomen dat het deeg opbolt, prik je met een vork wat gaatjes in het deeg.

  5. Verdeel de crème fraîche over het deeg en hou iets achter voor de garnering. Leg de asperges erop. Bak de plaattaart 20-25 minuten goudbruin in de oven.

  6. Kook in de tussentijd 4 eieren in 7 minuten gaar. Pel de eieren en halveer of pureer ze.

  7. Haal de plaattaart met asperges uit de oven. Verdeel de eieren over de plaattaart. Beleg de plaattaart met de gerookte zalm en garneer met de crème fraîche en wat verse dille. Serveer meteen.

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Salade met groene asperges en seranoham

Volgende
Volgende

Kabeljauwballetjes in bieslooksaus en gepekelde sjalot