Marokkaanse couscous
Dit jaar kunnen we helaas niet op reis gaan. Daarom probeer ik tijdens deze warme dagen een beetje een vakantiegevoel te creëren en wel door regelmatig een wereldgerecht op ons bord te toveren.
We aten eigenlijk zelden couscous bij ons thuis, maar de laatste maanden verschijnt het vaker op tafel. Omdat ik de Marrokaanse keuken nog niet zo goed kende experimenteer ik er sinds een tijdje af en toe mee.
Jullie hebben zeker ook al vastgesteld: couscous is makkelijk en snel te maken en bovendien superlekker. Je kan er bovendien naar hartelust mee variëren want er bestaan eindeloos veel heerlijke combinaties.
Voeg bijvoorbeeld stukjes gebakken kipfilet toe voor een niet-vegetarische versie of een handjevol rozijnen voor een zoete toets. Ook groenten als aubergine of wortel doen het erg goed als ingrediënt.
Deze couscous heeft wel wat weg van een salade. Je kan hem warm eten of op kamertemperatuur serveren.
Overgebleven couscous is de volgende dag trouwens nog erg lekker als (meeneem)lunch. Maak daarom misschien eens wat extra...
Harriassapasta
Harissa is pasta die veel in Noord-Afrikaanse landen wordt gegeten. Het is pittig en gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Je kunt het zien als een sambal of chilisaus. Het wordt gebruikt om soep of sauzen te maken. En bij vlees, couscous of andere deegwaren te serveren. Je kunt de potjes gewoon in de super kopen of bij een Marokkaanse (of Turkse) winkel. Natuurlijk zijn de verschillende merken allemaal anders, experimenteer welke jij het lekkerste vindt!
Benodigdheden:
1 el olijfolie
280 gr couscous
3 uien
2 blikjes tomatenblokjes
400 gr kikkererwten (blikje)
1 el harissapasta
0,5 komkommer
4 el hummus (royale eetlepels, kant en klaar)
3 takjes munt
3 takjes koriander
2 citroenen
zout en peper naar smaak
chilivlokken naar smaak
Bereiding:
Hak de uien fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui in 2-4 minuten. Doe de helft van de ui in een bakje met deksel. Voeg de couscous toe, schenk er net genoeg kokend water op zodat de couscous 0,5cm onderstaat. Schep snel door en doe gelijk de deksel op het bakje. Laat 10 minuten staan.
Doe de blikjes tomaten bij de andere helft van de ui in de koekenpan. Roer de harissapasta er door en voeg de kikkererwten toe. Breng langzaam aan de kook en laat 4 minuten pruttelen. Breng verder op smaak met zout en peper.
Snijd ondertussen de komkommer in stukjes. Hak de kruiden grof.
Verdeel de couscous over de kommen. Schep in elke kom een flinke lepel hummus, de kikkererwten en de komkommerstukjes. Bestrooi royaal met de grof gehakte kruiden. Snijd de citroenen in plakjes en serveer de plakjes in de bowl. Iedereen kan zo de Marokkaanse comfort bowl zelf opmaak brengen. Bestrooi naar smaak met wat chilivlokken. Serveer met platbrood.
Duik jij de keuken in om dit zuiders gerecht te maken?
Laat je creatie zien op social media en tag @healthyfoodblogger.nele
Vind ik leuk!
-Liefs Nele