Pannenkoeken met gebakken appeltjes

In heel wat gezinnen staan vandaag pannenkoeken op het menu. Bij jou ook?

Ik heb tijdens mijn jeugd deze traditie niet bewust meegekregen, maar bij heel wat Vlaamse families wordt deze dag nog steeds gevierd.

Het is namelijk 2 februari en dat betekent Maria-Lichtmis. Maar wat vieren we dan?

Lichtmis

Maria-Lichtmis staat al jarenlang op dezelfde dag op de kalender: 2 februari, oftewel 40 dagen na Kerstmis en dus ook 40 dagen na de geboorte van Jezus. 

Het feest is eigenlijk gebaseerd op een joods ritueel, waarbij  als ik me niet vergis een pasgeboren jongetje veertig dagen na de geboorte naar de tempel moest worden gebracht om hem te tonen aan God. Bij meisjes was dat na tachtig dagen, trouwens. Ook Jezus moest zo worden getoond. En net dat wordt op deze dag gevierd.

Waarom eten we pannenkoeken?

Vroeger was 2 februari de dag dat de plattelandsbevolking van werk of hoeve mocht veranderen. Dit werd toen steeds gevierd met een soort van “haardkoek”, die later evolueerde naar een pannenkoek.

Een andere verklaring is dat de vorm en de kleur verwijst naar licht en zon. En als men met Lichtmis pannenkoeken eet zou men een voorspoedig jaar hebben.

Voor mij de ideale reden om vandaag pannenkoeken te eten!

 

Benodigdheden voor 5- 8 pannenkoeken:

  • 125 g boekweitmeel of volkoren tarwemeel

  • 3 eieren

  • 250 ml (plantaardige) melk

  • Snufje zout

Benodigdheden voor de gebakken appels:

  • 2 appels

  • Kaneel

  • Eventueel zoetstof (ik gebruikte in dit geval Sukrin)

 

Bereiding:

  1. Meng in een beslagkom het meel, de melk, de eieren, een snuf zout. Klop dit met een garde tot een glad beslagje.

  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Bak de flensjes flinterdun en goudbruin.

  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in partjes.

  4. Verhit de boter in een pan en voeg de appel toe. Voeg nu ook de kaneel en eventueel wat zoetstof of suiker toe. Laat dit op een zacht vuurtje lichtjes bakken.

  5. Leg twee flensjes op een bordje en garneer de flensjes met de gebakken appel en serveer er een bolletje kwark met honing bij.

 

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Valentijn Madeleines

Volgende
Volgende

Paddenstoelen risotto