Rabarber- appel crumble

Momenteel is de rabarber helemaal in het seizoen! Afgelopen week kreeg ik in de groepsapp een berichtje van één van mijn beste vriendinnen: ‘Wie wil er rabarber? Je mag hem zelf in mijn tuin komen afsnijden!’. Aangezien zij bij mij om de hoek woont, kon ik het niet laten om even haar tuin in te duiken.

Deze voorjaars groente leent zicht uitstekend voor het maken van deze  healthy rabarber crumble met havermout.

Rabarber is redelijk zuur van zichzelf. Daarom wordt de groente vaak gecombineerd met een hoop suiker om het zoeter te maken. Helemaal niet nodig! De zurige smaak is juist perfect voor dit recept. Hij doet het goed als ontbijt, over je yoghurt of gewoon zo als dessertje. Genoeg redenen om deze crumble eens te proberen!

 

Wist je dat?

  • Hoe roder de stengels van de rabarber zijn, des te zoeter de smaak van de rabarber. Groene stelen zijn weliswaar zuurder, maar ze zijn niet onrijp en dus gewoon eetbaar.

  • Overigens worden de stelen niet rood door de rabarber langer te bewaren. Er zijn namelijk ook verschillende soorten rabarber: met groene, groenrode of rode stelen.

  • Je kunt rabarber het best bewaren in de groentelade in de koelkast. Rabarber is zo’n 3 dagen houdbaar, daarna worden de stelen slap.

  • Voor rabarber geldt: hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder de rabarber!

 

Benodigdheden:

  • 500g rabarber

  • 250g appel (je kan ook rode vruchten gebruiken uit de vriezer)

  • 200g zoetstof (Zùsto)

  • 1 vanillestok of vanille-extract

  • 100g koude plantaardige boter

  • 150g volkoren tarwemeel

  • 100g havermout

  • Een snuifje zout

  • Kaneelpoeder naar smaak

 

Bereiding:

De vulling: 

  1. Schil de rabarber met een dunschiller en snijd de stengels in stukjes.

  2. Smelt een klein beetje vetstof in een pan en stoof de rabarber. 

  3. Voeg er vervolgens de appel en 100g zoetstof toe. 

  4. Laat op een zacht vuur stoven tot de rabarber gaar is.

  5. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij het fruit.

  6. Zeef de vruchtenmengeling (deze mag nog een beetje vochtig zijn) en doe deze in een ovenschaal. 

TIP: Let op met de keuze van de zoetstof! Niet elke zoetstof kan je verwarmen. 

De crumble:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. 

  2. Snijd de koude boter in kleine blokjes. Kneed met je vingers de boter met 100g zoetstof, de tarwemeel, een snuifje zout en de havermout tot een korrelig deeg. Voeg eventueel een beetje kaneel toe.

  3. Verdeel het deeg over de vruchten.

  4. Bak de crumble 20 minuten in de oven.

 

Smakelijk! 

Duik jij de keuken in om deze rabarber-appel crumble met havermout te maken? 

Laat je creatie zien op social media en tag @healthyfoodblogger.nele of gebruik #healthyfoodblogger.nele. Vind ik leuk!

-Liefs Nele

Vorige
Vorige

Vietnamese Springrolls

Volgende
Volgende

Chocolademousse met avocado