Spaanse rijstschotel met garnalen
Dit recept is geïnspireerd op paella, een typisch Spaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in Valencia. Ik had eerlijk gezegd nog nooit zelf paella gemaakt, maar deze variant met garnalen en olijven bereid je gewoon in de oven! Snel, makkelijk én een echt smaakbom!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 360g garnalen
- 1500 ml groentebouillon
- 335g basmatirijst
- 2 rode paprika’s
- 2 grote wortelen
- 2 uien
- knoflook
- verse koriander
- 4tl kurkuma
- 2 blikjes tomatenpuree
- 60g olijven
- 1 citroen
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
1. Verwarm de oven op 200°C en bereid de bouillon. Pers de knoflook en snipper de ui fijn.
2. Snijd de rode paprika in smalle repen en de wortels in dunne plakken. Snijd de koriander fijn.
3. Verhit wat olijfolie in een wok en fruit de knoflook en ui 2 minuten op middellaag vuur. Voeg de paprika, wortel en kurkuma toe en roerbak nog 4-6 minuten.
4. Voeg de rijst, bouillon en tomatenpuree toe aan de wok, breng aan de kook en laat 3-4 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
5. Schenk het mengsel in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie. Bak de schotel 25 minuten in de oven.
6. Snijd ondertussen de olijven en citroen in dunne plakken. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit vlak voor het serveren een pan met een scheutje olie en bak de garnalen 3-4 minuten op een middelhoog vuur.
7. Verdeel de garnalen over de ovenschaal en garneer met de olijven en de koriander. Schep op en serveer met een schijfje citroen.
Aan tafel!