Spaghetti met linzen-gehakt-balletjes en boerenkoolpesto
De winter brengt stevige koude met zich mee en dat vraagt om voedzame maaltijden. De inspiratie voor dit recept vond ik in het eerste Foodies magazine van 2022.
De klassieke pesto ademt de zomer dus waag ik me met dit koude weer aan een winterse versie, perfect voor deze tijd van het jaar. Een pluspunt: deze pesto van boerenkool zit boordevol gezonde vitaminen en mineralen!
Benodigdheden:
Voor de pasta:
- 400g spaghetti
- zout
Voor de Boerenkoolpesto:
- 60 g zonnebloempitten
- 100 g boerenkool (de bladeren grof gehakt)
- 70 ml olie
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 70 g oude Hollandse kaas of parmezaan
- peper en zout
- sap van 1/2 citroen en evt. azijn
Voor de linzen-gehaktballetjes:
- 150 g rode linzen (uit blik)
- 250 g kipgehakt
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 150g kastanjechampignons (grof gehakt)
- olie
- peper en zout
- 1 ei
- 80 g panko
Bereiding:
Giet de linzen af en laat ze goed uitlekken.
Stoof de ui, knoflook en champignons gaar in een beetje olie en kruid met peper en zout.
Schep dit alles samen met de linzen in een blender en hak fijn.
Meng met het gehakt, het ei en de panko. Kruid het af met voldoende peper, zout en nootmuskaat.
Zet het mengsel vervolgens voor minstens 1 uur in de koelkast.
Rooster voor de boerenkoolpesto de zonnebloempitten in een droge pan tot ze goed geuren en laat ze afkoelen.
Doe de boerenkool, olie, knoflook, zonnebloempitten, kaas, peper en een snufje zout in de blender en hak alles fijn.
Voeg enkele druppels citroensap of azijn toe naar smaak, proef en kruid bij met peper en zout.
Haal het linzen-gehaktmengsel uit de koelkast. Maak je handen nat en rol er bolletjes van.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de balletjes in 10-12 minuten rondom goudbruin tot ze gaar zijn.
Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Meng de spaghetti met de pesto en serveer met de gehaktballetjes.
Dit recept staat vanaf nu zonder twijfel wat vaker op mijn menu tijdens de wintermaanden!
Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete winterrecept?
Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @healthyfoodblogger.nele.
-Liefs Nele