Vietnamese loempia's
Rock Werchter!! Helaas dit jaar niet…
Dit weekend zouden normaal driehonderdduizend bezoekers op Rock Werchter kunnen genieten van hun favoriete groepen. Corona heeft er anders over beslist.
Ondertussen is dit geweldige festival een jaarlijkse traditie geworden in mijn vriendinnengroep. Een weekendlang luisteren naar de nummers van onze favoriete bands, onze dansbenen losgooien bij de Jupiler stage, lekker zweten in the Barn of door de modder ploeteren op de campingweide en drie dagen van de ene ‘food’stand naar de andere:
Kippenburgers, gebakken noedels, frietjes, maar mijn all time favorite op het festival blijven de Vietnamese mini-loempia’s!!
Daarom besloot ik deze week in mijn keuken te duiken en deze heerlijke snack zelf te maken!
Benodigdheden:
filodeeg
1 Ui
1 bussel lente ui
250g geraspte wortel
2 teentjes look
100g rijstnoedels
Sojascheuten
250g Kool of gemengde groenten
Sojasaus
Sesamolie
Oestersaus
1 ei
peper en zout
olijfolie of wok olie
Bereiding:
Laat (indien nodig) de vellen loempiadeeg ontdooien.
Kook de rijstnoedels en laat ze vervolgens afkoelen onder stromend water. Snij of knip de noedels in kortere stukjes.
Snij de ui en de knoflook fijn.
Maak de lente-uitjes schoon: snij het wortelstukje en het donkerste loof eraf. Snij de uitjes eerst in stukken van ong. 6 cm en snij die vervolgens in fijne lange reepjes.
Bak de ui, samen met de look en de lente ui goudbruin.
Snij vervolgens de sojascheuten in 2 of 3 gelijke delen.
Indien je een verse kool gebruikt hak deze fijn. Ikzelf gebruikte een mengeling van Chinese gesneden en voorverpakte groenten.
Doe alle groenten, de noedels en het ei in een grote slakom. Voeg 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels sesamolie en 2 eetlepels oestersaus toe.
Breng op smaak met peper en zout
Hoe rol je de loempia’s?
Maak de loempia’s één voor één. Leg een vel loempiadeeg voor je, met een punt die naar je toewijst.
Schik een hoopje van de vulling in het midden van het vel deeg.
Plooi de linker- en rechtertip van het deeg over de vulling. Druk het lapje deeg even voorzichtig aan. Plooi vervolgens de onderste hoekpunt van het lapje deeg over de vulling heen en rol tot je een mooie loempia krijgt.
Tip: Na het rollen van de loempia’s kan je deze erg makkelijk bewaren in de vriezer!
Afwerking:
Verwarm in een kookpot een laagje van 2 à 3 cm olie. Ik gebruik meestal olijf- of wokolie.
Wacht tot de olie kookt en leg vervolgens één voor één de loempia’s kort in het vet tot ze goudbruin zijn.
Smakelijk!
Duik jij de keuken in om deze zomerse maaltijd te maken?
Laat je creatie zien op social media en tag @healthyfoodblogger.nele
Vind ik leuk!
-Liefs Nele