Zijn koolhydraten ongezond?

Eten zonder koolhydraten is dé mantra van dit moment voor iedereen die wil afvallen! Er zijn hele diëten, magazines en blogs aan dit simpele idee gewijd. Je kunt geen tijdschrift openslaan of je komt nieuwe juichende succesverhalen tegen. Je zou bijna gaan geloven dat je gegarandeerd kilo’s afvalt door een weekje geen brood te eten.

Deze trend kreeg enkele weken geleden een nieuwe boost wanneer ‘Queen B’ vertelde hoe ze na haar zwangerschap aan haar slanke lichaam kwam door het schrappen van koolhydraten uit haar voeding. En dit alles met een appel in haar hand.

Koolhydraten zijn een groep voedingsstoffen die we grofweg nog kunnen onderverdelen in 2 grote groepen, namelijk de enkelvoudige en de meervoudige. Enkelvoudige koolhydraten staan beter bekend als suiker (zoals in snoep, koekjes, maar ook fruit, zuivel, …). De meervoudige kennen we ook als zetmeel (zoals in brood, aardappelen, rijst en pasta). Daarnaast bestaan er nog wel kleinere groepen, voornamelijk onverteerbare koolhydraten zoals voedingsvezels en polyolen.

Vroeger hoorde je vooral dat het de suikers waren die je moest mijden om af te vallen, nu hoor je hetzelfde over zetmeel. Maar wat is er nu waar? En waar dienen die koolhydraten eigenlijk voor? Wat doen ze met ons lichaam en hebben we ze wel nodig?

 

Koolhydraten worden na opname in ons lichaam verteerd tot glucose. Glucose wordt opgenomen in ons bloed en opgenomen in onze lichaamscellen door middel van het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in onze pancreas wanneer we koolhydraten eten. Eens in de cel wordt glucose omgezet in energie, waarmee wij ons dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Koolhydraten zijn in een gezonde en gevarieerde voeding dus essentieel. We kiezen best voor een bron die naast (langdurige) energie ook rijk is aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze helpen onze algemene gezondheid te bevorden en zijn dus onmisbaar.

Vorige
Vorige

Lahmacun - Turkse pizza met lamsgehakt

Volgende
Volgende

Indiase Dahl met zoete aardappel